Microbioma intestinal clínic

El microbioma humà és el conjunt de tots els genomes dels microorganismes localitzats al cos humà. 

PERFIL GENÈTIC D'UNA PERSONA:


Gens humans + Gens microorganismes

Per això resulta interessant conèixer la presència d’aquests microorganismes, la seva genètica i la seva implicació al nostre estat de salut.

Els últims avenços en Biologia Molecular han permès el desenvolupament d’una nova ciència, la metagenòmica , disciplina que estudia les diferents comunitats microbianes d’un determinat entorn a través de la seqüenciació d’ADN

Estudiar el microbioma intestinal ens permet conèixer l’estat de la microbiota com a  indicador de salut general gràcies a les seves funcions metabòliques, protectores i nutritives.

Funcions de la microbiota intestinal

  • MetabòliquesRecuperació d’energia en forma de àcids grassos, producció de vitamines i efectes favorables sobre l’absorció de calci i ferro en el colon.
  • ProtectoresPrevenció de la invasió d’agents infecciosos o sobrecreixement d’espècies residents amb potencial patogen.
  • Nutritives o tròfiquesProliferació i diferenciació de l’epiteli intestinal. Desenvolupament y modulació del sistema immune.

Utilitats del test

Permet deduir l’absència o presència de disbiòsi intestinal i, en funció del patró detectat, ajudar al professional sanitari a detectar determinades patologies associades com al·lèrgies, diabetis tipus 2, obesitat, celiaquia o malaltia intestinal inflamatòria, entre altres.

En el cas de diagnòstic conegut, resulta extremadament útil per a quantificar l’efectivitat del fàrmac administrat (generalment antibiòtics o probiòtics).